• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskar på receptet för den perfekta snön Foto: SVT

Här söker forskarna den perfekta snön: ”Vi vill förstå snön bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för snötillverkning ökar allt mer inom skidindustrin och biltestverksamheten. Nu har forskarna vid Luleå tekniska universitet börjat att klassificera de olika snösorterna.
– Vi vill förstå snön bättre, säger Johan Casselgren, biträdande professor.

Forskningen har bedrivit på LTU under femton års tid och de är Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik och en av ledarna bakom universitetets snöakademi som leder arbetet:

– Tanken är att förstå snön bättre för att kunna preparera snön för olika ändamål beronde på om det riktar sig till längd eller alpin skidåkning eller biltestverksamhet. Alla har olika behov av snön.

Egenutvecklat instrument

Med ett egenutvecklat instrumentet kan forskarna på några sekunder uppskatta snöns fuktighet och kornstorlek, nästa steg är att mäta densiteten – då kan även hållbarheten beräknas vilket skulle innebära att recept kan tas fram på olika snötyper:

– I dag finns det mycket intresse kring snö och dess kvalité samt tillverkningen. Att försöka förstå hur man ska göra det så miljövänligt och ekonomiskt som möjligt. Det är så många olika applikationer där snön både är en tillgång och ett problem förklarar Johan Casselgren.

”Drömmen”

Mätutrustningen består av fotodetektorer som mäter ljuset som reflekteras från snön i olika vinklar och våglängder. I forskarnas ögon är den numera ganska portabel, men de finns framtida utvecklingsmöjligheter som även skulle gynna vanliga konsumenter, även om det kanske dröjer ännu ett tag.

– Drömmen är en liten pryl som man kan lägga ut på snön och exempelvis se hur man ska valla sina skidor just idag, avslutar Johan Casselgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer