Luleåforskare vill förbjuda smaktillsatser till e-cigaretter: ”Skadligare än man trott”

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Linnéa Hedman vid Region Norrbotten slår larm och vill förbjuda smaktillsatserna till e-cigaretter. Hon menar att de lockar barn och unga icke-rökare att börja röka.

Forskaren Linnéa Hedman är beteendevetare och projektledare för OLIN-studierna i Norrbotten, studier som inriktar sig främst på sjukdomarna astma, allergi och KOL.

Hon säger att när e-cigaretterna kom marknadsfördes de som en produkt som riktades till rökare, som en metod för att sluta röka.

Men i forskningen inom OLIN-studierna ser man att det är en produkt som rökare lägger till sin befintliga vana och inte slutar att röka i den omfattning man skulle vilja, förklarar hon.

– Och så lockar den barn- och ungdomar, säger Linnéa Hedman.

Frätskador

De många olika smaktillsatserna från frukt, godis och bakverk menar hon lockar ungdomar att röka e-cigaretter. Samtidigt kommer larm från USA om att främst unga människor dött och fått svåra frätskador på lungorna på grund av rökningen.

– En utredning pågår i USA just nu. Det man har smalnat av till hittills är att det kan bero på dels något som heter E-vitaminacetat, och dels något som heter THC som är del av cannabisprodukt.

Rapporter om skador

Och även här börjar det nu komma in rapporter om skador på grund av e-cigaretterna. I Europa och i Sverige har det än så länge inte setts samma epidemi som i USA. Men det har börjat rapporteras in fall.

Tycker du att e-cigaretter ska förbjudas?

– Det har jag svår att uttala mig om. Däremot, det finns ingen anledning till att de här smakämnena ska finnas – deras huvudsakliga uppgift är att locka till sig barn och ungdomar, säger Linnéa Hedman.

OLIN står för Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten, och forskningsverksamheten inriktar sig främst på sjukdomarna astma, allergi och KOL.

Under 30 års tid har 50 000 personer deltagit i OLIN-studierna.

OLIN-studierna startade 1985 och har genom åren utvecklats till en omfattande forsknings-verksamhet som idag består av fyra forskningslinjer:

1. Astma och allergi bland vuxna
2. Astma och allergi bland barn
3. KOL (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom)
4. Hälsoekonomi (sjukdomens kostnader för individen och samhället)

Övergripande syfte är att identifiera vad som ger upphov till sjukdomarna, men även vad som kan förbättra sjukdomsutvecklingen.

Källa: Region Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.