Mannen som försökte fuska under förarprovet i Piteå får villkorlig dom och dagsböter. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försökte fuska till sig körkortet med hörsnäcka i Piteå – fälls för grovt brott

Publicerad

På heder och samvete försäkrade mannen att han skulle genomföra det teoretiska förarprovet utan otillåtna hjälpmedel. Men istället utrustade han sig med en hörsnäcka, ertappades och fälls nu för grovt brott i tingsrätten.

Det var den 20 september ifjol som mannen skrev provet i Piteå kommun. Åklagaren yrkade på att brottet skulle bedömas som grovt eftersom ”den tilltalades osanna uppgift är systemhotande och skulle ha kunnat leda till att han erhöll körkort på felaktiga grunder”.

Åklagaren menade att det i sin tur skulle kunna påverka trafiksäkerheten.

Så brukar fusket gå till

Nu har målet avgjorts i Luleå tingsrätt som går på åklagarens linje. Mannen, som är i 35-årsåldern, döms för osann försäkran, grovt brott, och påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på totalt 2 500 kronor.

SVT har tidigare berättat om ett liknande mål som avgjordes i Jönköpings tingsrätt där en kvinna försökte fuska med hjälp av en kamera i en knappnål.

I klippet nedanför berättar Trafikverkets Caroline Sollenby om hur fusket brukar gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.