Startsalvan för gruvan i Kaunisvaara.

Första salvan i Kaunisvaara – gruvan är igång igen

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det en glädjedag i hela Pajala kommun. Första sprängningenhar genomförts i den återuppståndna gruvan i Kaunisvaara.

För fyra år sedan gick den tidigare gruvägaren Northland Resources i konkurs. Nu startar alltså gruvan igen, med Kaunis Iron som ny ägare.

– Att få en industri där 300 personer får jobb är som att vinna högsta vinsten på lotteri, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V).

Så många anställs

Dock kommer bara ett 40-tal personer anställas direkt av gruvbolaget Kaunis Iron. Driften ska skötas av entreprenörer med egen personal.

– Vi hoppas och tror att en stor del av dom vill bosätta sig i vår kommun, säger kommunalrådet.

Kaunis Iron ska producera två miljoner ton järnmalmskoncentrat om året.

– Vi har rekryterat väldigt mycket folk härifrån, och i stort sett alla investerare är svenskar, säger Kaunis Irons ordförande Anders Sundström.

Det finns problem

Men det finns problem. Ett är att Naturvårdsverket vänt sig till Mark- och miljödomstolen med begäran att miljötillståndet ska återkallas. Verket befarar att närliggande vattendrag och våtmarker ska påverkas genom utsläpp av metaller från gruvan.

– Vi har inte för ambition att bedriva verksamheten som den tidigare ägaren, säger Anders Sundström. Vi kommer undan för undan att göra dom förbättringar som vi tycker behöver göras och som vi upplever att tillsynsmyndigheten vill göra.

Anders Sundström är inte särskilt oroad över Naturvårdsverkets begäran.

– Jag har väldigt svårt att tro att man skulle dra in ett tillstånd för en så betydelsefull verksamhet, speciellt om vi jobbar i samråd med tillståndsmyndigheten, säger Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.