Dagbrottet i Kaunisvaara. Foto: SVT

Omstart för Kaunisvaaragruvan – produktionsstart idag

Uppdaterad
Publicerad

Prick klockan 14.00 onsdag ska det smälla i gruvan för första gången sedan konkursen 2014. Allmänheten kommer att kunna se händelsen live på storbildsskärm på Soltorget i Pajala.

Själva startsalvan ska avfyras av LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, och på plats kommer även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och hela ledningen för Kaunis Iron att finnas.

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Alexander Larsson Vierth, TT

Kaunis Iron bildades förra året och ägs av ett 60-tal entreprenörer som tillsammans har satsat nästan 600 miljoner på återstarten av gruvan, enligt ett pressemddelande från företaget.

300 arbetstillfällen

Planen är att årligen producera två miljoner ton järnmalmskoncentrat. Satsningen innebär cirka 300 arbetstillfällen, nästan alla hos de olika entreprenörer som knutits upp för verksamheten. Endast ett 40-tal kommer att ha sin anställning i gruvbolaget.

Oenighet kring miljötillstånd

Uppstarten sker trots motstånd från Naturvårdsverket, som oroar sig för läckande dammar och påverkan på närliggande vattendrag och våtmarker.

Naturvårdsverket har begärt hos Mark- och miljödomstolen att gällande miljötillstånd ska återkallas. Miljötillståndet utfärdades för Northland Resources, som alltså var det gruvbolag som efter två års drift i Kaunisavaara gick i konkurs 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.