Startsalvan i Kaunisvaara livesänds på storbildsskärm

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag skjuts startsalvan som markerar att produktionen i Kaunisvaara-gruvan åter börjar. En händelse som kommer att direktsändas och visas på storbildsskärm för allmänheten på Soltorget i Pajala.

Själva startsalvan ska avfyras av LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, och på plats kommer även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Anders Sundström, styrelseordförande Kaunis Iron, Per-Erik Lindvall, VD Kaunis Iron samt platschef Åsa Allan bland andra att finnas.

Samtidigt sänds nyinvigningen live på en storbildsskärm på Soltorget i Pajala centrum.

Gruvan i Pajala

– Vår unika järnmalm från Kaunisvaara har redan visat sig vara starkt efterfrågad bland världens stålverk, mycket tack vare sina gynnsamma miljöfördelar. Siktet är inställt på en årsproduktion motsvarande två miljoner ton färdig produkt, och det kommer vi att klara, säger Per-Erik Lindvall, vd Kaunis Iron. Både områdets geologi och bolagets anläggningar ger utrymme för en högre framtida produktion men det är en senare fråga, avslutar Per-Erik Lindvall.

Största konkursen i modern tid

För knappt sex år sedan avlossades den historiska startsalvan för gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Det var den 18 oktober 2012 och det utflyttningsdrabbade samhället andades framtidstro.

Men redan efter två år var krisen ett faktum – alla 270 anställda varslades och två månader senare, i december 2014, ansökte Northland Resources om konkurs, en konkurs som kom att bli den största i modern tid.

Nyinvigning

På onsdag, nästan fyra år efter konkursen, är det alltså dags för den andra startsalvan. Den här gången med nya ägare i form av bolaget Kaunis Iron. 150 personer har redan anställts och ytterligare 150 personer kommer att anställas under hösten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet