Pajalas kommunalråd, Anna Kumpula Kostet (V), är överraskad över Naturvårdsverkets besked.

Kommunalrådet mycket överraskad över beskedet om gruvtillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett halvårs överläggningar ansöker nu Naturvårdsverket om att återkalla tillståndet för gruvan i Kaunisvaara.

– Jag blir förvånad och besviken och mycket överraskad, säger Pajalas kommunalråd, Anna Kumpula Kostet (V).

Hon har just läst pressmeddelandet  från Naturvårdsverket.

– Jag tycker att det är märkligt att Naturvårdsverket gör detta ställningstagande. Länsstyrelsen som är den granskande myndigheten har inte kommit fram till samma slutsats. Jag undrar vad det är som Naturvårdsverket ser som inte den granskande myndigheten ser?  säger Anna Kumpula Kostet.

Gruvan i Pajala

”Dammproblemet är avhjälpt”

Naturvårdsverket anser att tillståndet för gruvan är otydligt och att drift av gruvan kommer att påverka miljön på ett otillåtet sätt.  Att gruvdriften riskerar att påverka närliggande vattendrag och våtmarker genom utsläpp av metaller och läckagevatten från dammarna.

– Dammproblemet är avhjälpt redan på den tiden som North¨land drev gruvan. Dessutom är gruvans nya ägare på väg in med ett nytt miljötillstånd, varför inte invänta det? Jag förstår det så att Naturvårdsverket fattat beslut enligt det gamla tillståndet, säger Anna Kumpula Kostet.

Gruvan är redan igång

Kommunalrådet konstaterar att över 150 personer redan har börjat arbeta inom gruvverksamheten.

– Första malmlasten är redan på väg och det kan inte vara möjligt att gruvans tillstånd nu ska hotas, säger Anna Kumpula Kostet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet