Räddningstjänsten kraftsamlade vid skogsbränderna kring Hjorted sydöst om Västervik. Foto: Leif Pettersson

Första dygnet på två veckor utan nya bränder

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen rapporterade räddningstjänsten att inga nya bränder inträffat under det senaste dygnet. Räddningstjänsten koncentrerar sig nu på att släcka de tre återstående bränderna i Pajala, Överkalix och Bodens kommun.

Nu passar brandmännen på att pusta ut. Efter två hektiska veckor har det nu lugnat ner sig och för första gången har inga nya skogsbränder startat det senaste dygnet. Det innebär att räddningstjänsten har bara tre skogsbränder kvar att arbeta med.

– Den största av de tre vi har kvar är Pirttiniemi utanför Korpilombolo. Det är ingen jättebrasa och nu på morgonen var det inga öppna lågor men det kan ändra sig under eftermiddagen, säger Mikael Andersson som är stabschef på räddningstjänsten i Norrbotten.

Skogsbränder i Norrbotten

De två andra bränderna som räddningstjänsten fortfarande har personal på är Högberget i Gunnarsbyn och Lilla Vänsberget i Överkalix. Båda de bränderna räknar räddningstjänsten med att lämna över till markägaren under dagen.

Beredda på att hjälpa andra län

Det torra vädret ser ut och hålla i sig och det regn som hittills kommit har inte räckt för att minska brandrisken i skog och mark. Därför kvarstår eldningsförbudet i Norrbotten.

Så fort brandmännen i Norrbotten kunnat återgå till sitt normala schema kommer de att åka till andra län för att stärka upp där.

– Det är så planen ser ut just nu. Läget är väldigt dynamiskt och vi måste hela tiden följa händelseutvecklingen. Men tanken är att vi ska ställa oss till för fogande för nationens bästa, säger Mikael Andersson.

Skickar många på en gång

Myndigheten för sammhällsberedskap (MSB) har nu kommit med rekommendationer att räddningstjänsten ska skicka mycket personal på en gång när larmen kommer in. Så har Norrbotten arbetat länge.

– Vi har dubblat eller tredubblat den personalmängd som vi larmar ut. Dessutom har har vi en snabbinsatsstyrka och släckutrustning som är redo att åka med helikopter. Inte sällan är det ju avstånden som ställer till det i Norrbotten, säger Mikael Andersson på räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten

Mer i ämnet