Här övar försvaret vattenbombning för skogsbränder

Publicerad

Just nu övar Helikopterskvadronen i Luleå brandsläckning. Det för att förbereda sig inför sommaren och för att effektivt kunna bekämpa skogsbränder som blir allt vanligare i Sverige.

Totalt finns det tre helikopterskvadroner i Sverige som står under Helikopterflottiljen, i Ronneby, Linköping och Luleå. De bistår varandra vid insatser över riket. Just nu övar en helikopter och ett tiotal personer i Luleå vattenbombning av skogs- eller gräsbränder över F21:s område.

Två ton vatten

Vattnet hämtas till havs och på grund av den relativt tidiga islossningen finns öppet vatten på nära håll.

–Vi tar ju vatten från närmast möjliga ställe, som sjöar eller ur havet. Det är väldigt praktiskt och effektivt det i år är nära från övningsområdet till det öppna vattnet i Luleå skärgård, säger Niklas Perman, chef för Helikopterskvadronen i Luleå.

Den helikopter som övar i Luleå tar två ton, eller två tusen liter vatten i varje hämtning.

–Helikoptern har en så kallad brandtunna och den sänker man ned i vattnet. Den här rymmer två ton vatten. Sedan öppnar man den på elektronisk väg över ett brandområde. Det ger en god effekt, säger Niklas Perman.

Olika spridning

Att det är viktigt att öva beror bland annat på från vilken höjd vattnet släpps.

–Det blir ju olika spridning på vattnet beroende på vilken höjd man släpper det ifrån så det är bland annat det vi övar nu, säger Niklas Perman.

Övningen med helikoptern fortsätter i någon vecka till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten

Mer i ämnet