Kallaxflyg är ett av tre helikopterbolag i Sverige som nu får kontrakt med MSB. Arkivbild. Foto: JONATHAN NACKSTRAN/AFP/TT

Helikopterchefen: ”Jag tror att Sverige och MSB är tvingade att leverera”

Uppdaterad
Publicerad

Det norrbottenbaserade helikopterbolaget Kallaxflyg är ett av tre företag i landet som ska förhindra att förra sommarens stora skogsbränder uppstår igen.

Kallaxflyg har tillsammans med två andra helikopterföretag fått uppdraget från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB att bistå med  tio helikoptrar med brandbekämpningsutrustning och en  helikopter för koordinering. Företagen förfogar över trettio helikoptrar tillsammans och enligt avtalet ska en helikopter vara i luften på minst 90 minuter, men om MSB vill så kan helikoptrar stå i beredskap berättar, Joakim Öberg marknadschef och pilot på Kallaxflyg.

– Vi har redan fått vara i beredskap och släckt bränder i södra Sverige när det var varmt i Gävle och Växjö-trakterna.

Snabba åtgärder

Det nya i sommarens upplägg gentemot i fjol är att det ska finnas en större beredskap och att förebygga med snabba åtgärder innan en brand hunnit bli stor.

Räddningstjänsten som kommer till en brand gör bedömningen och kontaktar MSB vid behov, som i sin tur kontaktar helikopterföretagen om beredskap eller direkt förebyggande brandåtgärd , enligt Joakim Öberg marknadschef på Kallaxflyg är det nya att ha mer förebyggande arbete så att de stora bränderna från förra sommaren inte uppstår.

– Anledningen till att vi stora bolag gick ihop var att garantera antalet helikoptrar till brandbekämpning och att  vi kan säkerställa att det finns helikoptrar i hela Sverige, vi har över trettio helikoptrar och har andra uppdrag och avtal samtidigt som vi inte kan bryta och därför har vi gått i hop, säger Joakim Öberg Kallaxflyg.

Tio helikoptrar

Räcker tio helikoptrar om det blir bränder i samma omfattning som i fjol?

– Det vill jag inte spekulera om, jag tror att Sverige och MSB är tvingade att leverera, så jag tror inte att förra sommarens storbränder kommer att hända, man har lärt sig från förra sommaren och meningen är att vara i beredskap och jobba förebyggande innan bränderna eskalerar, berättar Joakim Öberg Kallaxflyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten

Mer i ämnet