Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången kom ett kryssningsfartyg in till hamnen i Luleå på vintertid. Foto: Ulrika Kommes/Sjöfartsverket

Här lotsas kryssningsfartyget genom isen utanför Luleå – får hjälp av isbrytare

Uppdaterad
Publicerad

En unik isbrytarinsats skedde i Luleå under torsdagen när isbrytaren Frej hjälpte ett kryssningsfartyg från Hamburg in till Luleå hamn.

Kryssningsfartyget Hanseatic Spirit är det första kryssningsfartyget som kommer till hamnen vintertid.

– Det Frej gör är att gå några hundra meter före kryssningsfartyget för att göra upp en isränna. Fartyg som de här måste ha en isklassificering vilket bland annat innebär förstärkt skrov, eftersom trycket från isen är störst vid fartygets vattenlinje, berättar Anders Dahl, chef för isbrytarna i Luleå.

”Sett ett ökat intresse”

Han berättar vidare att det kan komma att bli fler som dyker upp vintertid.

– Vi har sett ett ökat intresse för kryssningsfartyg att gå i is. Det är det som lockar passagerarna och det här fartyget har också aviserat att de kommer tillbaka till Luleå i mars.

Fartyget kommer att lämna hamnen vid klockan 13 imorgon och kommer även då få assistans av isbrytaren Frej. Det har tidigare passerat destinationer som Hamburg, Köpenhamn och Stockholm.

Det första kryssningsfartyget att anlända vintertid är på väg in till Luleå hamn genom en ränna i isen, gjord av isbrytaren Frej. Foto: Sara Kommes/Sjöfartsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.