Foto: SVT

Första spadtaget för brobygget i Kalix: ”En stor dag”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var det dags för det första spadtaget inför det nya brobygget i Kalix. Arbetet beräknas stå färdigt år 2021 och är inte bara för att Kalixborna ska få en finare bro, utan även för näringslivet och säkerhetens skull.

Projektet med den nya bron har varit på gång i flera år. Man har varit tvungen att förbereda och planera ordentligt inför bygget. Enligt Helena Eriksson, Trafikverkets regionala direktör, ska den nya bron gynna näringlivet då den kommer att tåla ekipage upp emot 74 ton istället för 64 ton som den gör i dagläget.

– Den nya bron kommer inte bara vara ett lyft för näringlivets transporter, utan kommer även att gynna boende i närområdet då de kommer kunna gå och cykla över bron på ett trevligt och trafiksäkert sätt, säger hon.

Tror du att den tunga trafiken kommer att öka efter vägen när man byggt en ny bro?

– Inte mer trafik, men mer tyngre transporter i framtiden. Trenden ser ut så att det går åt det hållet helt enkelt.

Hur kommer man omdirigera trafiken undertiden?

– Den befintliga bron kommer att trafikeras fram tills att vi kan lyfta över trafiken på den nya bron, säger hon.

Kommunalrådet om brobygget

Kalix kommunalråd Tommy Nilsson är även han positiv till brobygget och säger att det är en investering där Kalixbron är en viktig länk.

– Det känns helt fantastiskt att det äntligen är igång. Den skapar även framtidstro då vi får en helt annan ingång till staden än det som är idag.

– Man kräver också högre tonnage idag för att kunna frakta in och ut ur Norrbotten. Men även om man färdas efter bron så ser man att den är sliten och att den behöver rustas upp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer