Foto: Arkivbild

Hultqvist: ”Ökad militär aktivitet i vårt närområde”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avslutades jägarbataljonens krigsförbandsövning i Arvidsjaur. Det var den första i Sverige på arton år som också var en repövning för 100 inkallade soldater.

Övningen motiveras av det oroliga säkerhetsläget i världen.

– Vi ser en ökad militär aktivitet i vårt närområde. Vi kan ju alla konstatera att Ryssland har annekterat Krim vilket strider mot internationell lag och folkrätt, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Jag tycker det är helt rätt. De  som är krigsplacerade måste ju vara dugliga för det. Det känns ju inte som att världen är på väg åt rätt håll, säger Magnus Larsson.

Försvarsministern var på plats i skogarna runt Arvidsjaur under den sista övningsdagen och han talade till de inkallade soldaterna i nästan 20-gradig kyla.

Ministern menar att den allmänna värnplikten är på väg tillbaka på grund av det försämrade säkerhetsläget.

– Vi utreder nu om vi kan hitta en kombination av professionellt försvar och pliktförsvar, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.