Fjällturister tog fel dalgång och hamnade i Lisas stuga istället för på Kebnekaise fjällstation. Foto: SVT GrafikVisa alla (3)
Visa alla (3)

Försvunna turister hittade – tog fel väg

Publicerad

De sex franska turisterna, som anmäldes försvunna på söndagskvällen, har nu hittats efter en stor sökinsats i Kirunafjällen. Enligt en av fransmännen åkte gruppen fel – och tvingades övernatta i en stuga.

OBS! Denna artikel publicerades den 19 mars 2018.

Det var under söndagskvällen som sex personer, tre män och tre kvinnor i 50 till 60-årsåldern, skulle ta sig från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation. Men när gruppen inte kom fram larmade personalen polisen.

En stor sökinsats inleddes men på grund av det dåliga vädret kunde man bara söka efter de försvunna personerna via skoter. På måndagsmorgonen beslutade polisen att utöka insatsen med helikopter, militärer och markpatruller.

Sov över i stuga

När SVT Norrbotten anländer till turistanläggningen i Nikkaluokta på måndagsmorgonen stöter vi på Laya Chevassus, en av dem som anmälts som försvunnen. Hon berättar att gruppen var på väg till Kebnekaise men åkte fel och hamnade i Vistasdalen. Då vädret var så dåligt valde de att tillbringa natten i en stuga, som kallas för Lisas stuga.

Sökinsatsen över

Tidigt i morse åkte Laya Chevassus tillbaka till Nikkaloukta, på skidor, men då de andra var trötta valde att stanna kvar i stugan och vänta in fjällräddningen. Alla sex turister ska vara oskadda och den stora sökinsatsen är nu över.

– Nu har man samlat ihop alla sex personer för att förstå vad som har hänt. De ska vara på anläggningen i Nikkaluokta och vid god vidgör, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen.

Trots att vädret är betydligt bättre varnar Naturvårdsverket för stor lavinfara i Kebnekaisefjällen och i Abiskotrakterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer