Det var från denna turistanläggning som gruppen startade sin fjälltur. Foto: SVT

Sex turister försvunna i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens fjällräddare söker efter sex franska turister som anmälts försvunna vid Kebnekaise i Kirunafjällen. Polisen letar med helikopter och har kontaktat militären för hjälp i sökandet.

Det var under söndagskvällen som gruppen skulle ta sig från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, men när de inte kom fram larmade personalen polisen. De sex personerna lämnade Nikkaluokta vid lunchtid under söndagen. Det rör sig enligt polisens uppgifter om en grupp med franska turister

– Vi har fjällräddare ute för att kolla av sträckan för att se om de har fastnat. Det är ganska hårt väder med blåst och snö, säger Mats Andersson, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Utökar sökinsats

Sju skoterpatruller har letat efter gruppen hela natten men på grund av söndagens hårda väder har man inte kunnat söka av området med helikopter.

– Det har lättat i Nikkaloukta. Jag snackade med insatsledaren för fjällräddningen och de är hoppfulla om att det bara blir bättre, säger David Levi, RLC-befäl vid polisen.

Har ni hittat några spår av personerna?

– Nej, vi har inte hittat några identifikationer ännu.

Det varnas för stor lavinfara i området. Även Margareta Sarri som jobbar på turistanläggningen i Nikkaloukta bekräftar väderleken.

– Just nu är det strålande sol och alldeles lugnt. Men i går var det hemskt. Även här nere i Nikkaloukta. Men i dag var det som att vakna upp till lugnet själv, säger hon.

Lättare köldskador

Enligt polisens Mats Andersson var det många som kom in till Kebnekaise fjällstation under söndagen med lättare köldskador i och med blåsten.

– Så det är inga bra förhållanden, säger Mats Andersson.

Trots att vädret är betydligt bättre under måndagen varnar Naturvårdsverket för stor lavinfara i Kebnekaisefjällen och i Abiskotrakterna. Myndigheten avråder all vistelse i lavinterräng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.