Det råder nu bevattningsförbud i Övertorneå kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fortsatt bevattningsförbud i Övertorneå

Publicerad

Det råder fortfarande bevattningsförbud i Övertorneå kommun. Anledningen är de låga nivåerna i dricksvattenreservoarerna.

Detta betyder att det fortfarande är förbjudet att använda kommunalt vatten till att tvätta bilar, bevattning och fylla pooler med mera. Förbudet kommer att gälla tills vidare.

Enligt Övertorneå kommun är en normal förbrukning på drygt 1000 m3 dricksvatten per dygn i kommunen. Men den elfte juli förbrukades det 1507 m3. Detta då många turister och hemvändare återvänder.

Spartips från Övertorneå kommun

Duscha istället för att bada badkar.

Spola upp duschvattnet i hink medan du väntar på att det ska bli ”duschvarmt”. Sen kan du använda vattnet i hinken till att vattna blommor med.

Bada i sjö och älv! I kommunen finns många fina badstränder.

Stäng av vattnet i duschen när du tvålar eller schamponerar in dig.

Diska inte under rinnande vatten. Diska i ho och skölj i balja med kallt vatten.

Spara regnvatten genom att samla upp stuprörens avvattning kanske inte är en idé under rådande väderleksförhållanden. Men tänk på att när det väl börjar regna så tar det tid innan depåerna under mark har fyllts på och då kan regnvattnet komma väl till pass!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.