Fortsatt misstänkt miljöbrott på Kiruna avfallsanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan eldhärjades avfallsanläggningen i Kiruna av en storbrand. Det ändrar inte på det misstänkta miljöbrottet av den felaktiga mellanlagringen av brännbart avfall på avfallsanläggningen som Kiruna Kraft blev ålagda att åtgärda för snart två år sedan.

Redan i augusti 2015 anmäldes Kiruna Kraft AB för misstänkt miljöbrott och uppmanades genom ett föreläggande från miljökontoret att åtgärda den felaktiga mellanlagringen av brännbart avfall.

De fick tid på sig att åtgärda den felaktiga lagringen till maj 2016 men har inte åtgärdat  problemen.

– Tyvärr det är ett misslyckande från vår sida men vi har inte lyckas hålla vår avfallspanna i kapacitet. Vi har en gammal anläggning som vi kämpar för att hålla igång, samtidigt så jobbar vi med att fasa ut avfallsförbränning till spillvärme från LKAB

Fortsatta överträdelser

I en ny rapport från miljökontoret kritiseras  Kiruna Kraft AB att överträdelserna fortsätter, tre överträdelser av villkoren har skett under 2016.

LÄS MER: Efter branden – delar av Kiruna stängs ner

Den maximala mängden av brännbart avfall som fås tas emot årligen från kommuner i Sverige och Norge har överskridit med 931 ton.

Nät över platsen där avfallet mellanlagras saknas.

Villkoret om att brännbart avfall ska förvaras på en platta på marken som möjliggör lakvattenuppsamling kan har inte efterlevs.

– Det är lite olika orsaker till de enskilda överträdelserna men den enskilt största orsaken är att vi har haft så otroligt stora produktionsproblem med avfallseldade pannan.

Mindre avfall ska tas emot

Kommer ni ta emot mer avfall än ni kan elda upp  i fortsättningen?

– Det finns två delar som vi ska göra, det ena är att vi måste få upp avfalls pannans kapacitet, den andra biten är att vi från årsskiftet 2017/2018  tecknar nya avtal om leveranser av brännbart avfall då kommer vi ta emot mindre mängder avfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.