Akuten Kiruna sjukhus Foto: SVT

Fortsatt säkert för akutpatienter säger ansvarig läkare

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det första dagen efter neddragningen av vårdplatser på akutmottagningen på Kiruna sjukhus. Enligt den ansvarige läkaren kommer det att vara fortsatt säkert för akutpatienter – men ännu fler kommer att få transporteras från Kiruna till andra sjukhus.

Ambulanstransporter från Kiruna har ökat i takt med att funktioner och hela avdelningar har stängt vid sjukhuset i Kiruna.

I dag trädde de senaste förändringarna i kraft när två akut akutvårdsplatser blir en. Då kommer fler ännu fler patienter tvingas ut på vägarna.

– Vi ska kunna behålla  säkerheten och kapaciteten att kunna ta hand om väldigt sjuka akuta patienter men det är ju förväntat att det blir olägenheter för enstaka patienter. Vi kommer att behöva nyttja resurser inom andra vårdenheter inom landstinget som transportorganisation och andra sjukhus, säger Mikael Grumstedt överläkare akutsjukvården Kiruna.

Finns transportmöjligheter, det är ju redan nu mycket transporter till andra sjukhus från Kiruna?

– Ja det är som du säger och situationen är redan nu något ansträngd men som det ser ut för oss så kommer det fortsatt att kunna ske transporter enligt goda prioriteringar och i tid.

Bakgrunden till neddragningen är sköterskebristen

Bakgrunden till neddragningen av är det stora bristen på sköterskor. Förhoppningen är att beslutet ska göra arbetssituationen hållbar för personalen.

– Ja regionen har bestämt att det här är nödvändigt. De har ju inte lyckats i rekrytering så sett ur arbetsmiljösynpunkt är det här ett försök att få sköterskorna att få det bättre arbetsmiljömässigt. Patienterna är ju lika många som kommer in men de kommer inte att bli kvar här lika länge, säger Therese Mämmi som är styrelseledamot Vårdförbundet Norrbotten.

Men hur ser ni på patientsäkerheten?

– Vi kan egentligen inte uttala oss om patientsäkerheten för Vårdförbundet har inte varit med i samverkan då den medicinska bedömningen gjordes, vad gäller patientsäkerheten,  så vi får lita på det som de säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.