Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör bybon Lasse Myllimäki berätta varför han nu slutar mata katterna som nu ska fångas in av länsstyrelsen. Foto: SVT

Här fångas den förvildade kattkolonin i Karungi in

Publicerad

En förvildad kattkoloni har etablerat sig i Karungi utanför Haparanda. Nu ska Länsstyrelsen försöka fånga in och avliva katterna.

Problemen med förvildade tamkatter är inget nytt i byn Karungi utanför Haparanda. Under flera års tid har hemlösa katter observerats i området och enligt Länsstyrelsen handlar det i dagsläget om en grupp på mellan 40-50 katter. Ett antal som dessutom hela tiden växer då en katthona kan få upp till 4 kattkullar per år med 1-6 ungar i varje kull.

– Länsstyrelsen har bedömt att ingen tar hand om katterna, dock har det funnits personer som vid tillfällen gett dem mat, säger Louise Linder, tf enhetschef på djurskydds- och veterinärenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Kattmat för 3000 kronor i månaden

En av de bybor som försökt hjälpa de förvildade katterna är Lasse Myllimäki. Varje månad har han köpt kattmat för omkring 3000 kronor men utfodringen har han slutat med och nu står istället Länsstyrelsens burar på hans gård. Katterna har blivit ett problem säger han.

– De har blivit för många katter, man måste ta bort dem.

Fångas in i burar

Med start på måndag kommer Länsstyrelsen att börja fånga in de förvildade katterna genom att placera ut burar i området. För att inte fånga in andra katter har Länsstyrelsen uppmanat kattägare att hålla sina katter inomhus under en tvåveckors-period eller ID-märka dem.

– Katter som lever i kolonier är utsatta för lidande. Det är inte ovanligt att de drabbas av sjukdomar, förfrysningsskador och dör på grund av de svåra förhållandena, säger Louise Linder.

Avlivas vid infångandet

Enligt Länsstyrelsen är de förvildade katterna inte omplaceringsbara och kommer därför att avlivas.

– Med anledning av att katterna bedöms vara så pass förvildade är det ur djurskyddssynpunkt inte motiverat att hålla katterna i fångenskap. Länsstyrelsen har därför beslutat att katterna kommer att avlivas vid infångandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer