Thyra Ölvebring, till vänster, var en av de som tävlade i Gnistan. Foto: SVT

Framtidens uppfinnare tävlade i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Idag tävlade 90 högstadieelever från Tunaskolan med sina kreativa visioner om en energismart framtid vid Teknikens Hus i Luleå. Temat var smart vattenhantering.

Tävlingen ingår i projektet Gnistan, som är ett samarbete mellan Vattenfall, tre Science Centers och Unga Forskare.

– Vår uppfinning handlar om att ta vara på vattnet vi tvättar oss i i handfatet via en slang som går till toaletten. Jag är nöjd med vår uppfinning fast jag tror inte vi vinner. Men det skulle vara roligt att vinna eftersom priset på 5000 kronor går till hela klassen, säger 15-åriga Thyra Ölvebring som ingick i den tävlande gruppen Water Saving Home.

Presentation inför jury

Elevererna från Tunaskolan som deltog var indelade i 23 tävlande grupper. Och idag fick varje grupp demonstera sin uppfinning vid en monter,  inför en jury.

Gruppen Eco Shower visa upp en uppfinning som går ut på att folk ska bli medvetna om hur mycket vatten som går åt när man durschar.

– Man ska kunna hålla kolla på hur många liter som går åt på ex antal minuter och hur varmt man durschar och vad det hela kostar, säger 15-åriga Jakob Bäckström som ingick i Eco Shower.

Stimulera ungas intresse för teknik

Målet med projektet Gnistan som startade 2013 är att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik. Och redan nu har man sett att projektet gjort skillnad.

För enligt resultaten i årets gymnasieval valde 30,8 % av Gnistan-eleverna naturvetenskapligt/tekniskt gymnasieprogram jämfört med riksgenomsnittet på bara 23,2 %.

– Vi är jättenöjda i vår grupp och det var inte alls svårt att uppfinna något, säger Jakob Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.