Framtidstro men brist på arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Antalet arbetslösa sjunker visar arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Norrbotten, men den starka konjunkturen innebär också en arbetskraftsbrist.

Antalet arbetslösa kommer att sjunka från omkring 7,5 procent till 6,6 procent under de närmaste året.

Intervjuer med arbetsgivare

Prognosen grundar sig på intervjuer med 600 arbetsgivare i Norrbotten, och jämfört med i höstas är länets företagare mer optimistiska inför framtiden. Drygt 39 procent tror på en ökad efterfrågan att jämföra med 32 procent i höstas. 

Daniel Nilsson arbetsförmedlingschef i Luleå är nöjd med att kunna presentera dagens siffror.

Bra chans att få jobb

– Det andas verkligen framtidstro. De finns chans till arbete nu, det är gott läge för stunden att hitta ett nytt jobb, så man bör ta tillvara på chansen.

Information och kommunikation, samt personliga och kulturella tjänster där besöksnäring ingår är det område där företagarna är mest optimistiska.

Börjar bli svårt att hitta personal

Michael Strömbäck, platschef på IT-företaget Atea i Luleå märker av länets starka tillväxt: 

– Vi har under en längre tid anställt två personer i månaden och hoppas kunna fortsätta med det, det är inte helt enkelt att rekrytera personal.

Det finns många möjligheter men samtidigt utmaningar.

Fler bristyrken

Enligt Daniel Nilsson börjar de flesta yrken vara bristyrken, men en stor del rör offentlig verksamhet – hälso och sjukvård, informationsteknik samt byggsektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.