Foto: SVT/Arkiv

Framtidsyrken i Norrbotten

Publicerad

Med utbildning eller erfarenhet av jobb inom hälso- och sjukvård eller vård och omsorg är möjligheterna till jobb i Norrbotten väldigt stora under det närmaste året. Det visar en broschyr som Arbetsförmedlingen ger ut.

En stor generationsväxling inom både den offentliga sektorn och det privata näringslivet i Norrbotten och en allmänt god arbetsmarknad har gjort att många arbetsgivare har svårt att hitta arbetskraft med rätt utbildning och kompetens.

I broschyren Jobbmöjligheter som Arbetsförmedlingen ger ut kan man läsa om jobbmöjligheterna inom olika yrken under det närmaste året.

– Den ger värdefull information till bland annat de som ska yrkesväxla och de unga som ska välja för framtiden, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå/Boden.

– Det har också blivit allt viktigare att ha slutfört sin gymnasieutbildning eftersom antalet arbeten där det inte krävs någon utbildning blir allt färre.

Lärare och sjuksköterskor

Några exempel på jobb med störst jobbmöjligheter och som har liten konkurrens i Norrbotten är yrken som undersköterskor, lärare, barnmorskor, behandlingsassistenter och socialpedagoger, sjuksköterskor, betongarbetare och biomedicinska analytiker.

– Om man är förälder med tonårsbarn kan det vara en god idé att sätta sig ner tillsammans vid köksbordet med den här broschyren, säger Daniel Nilsson. Prata om drömmar och intressen och matcha dem mot yrken som har bra framtidsutsikter. Då har man förbättrat sina chanser att kanske få sitt drömjobb så småningom.

Yrken med sämre möjligheter till jobb och som har stor konkurrens i Norbotten är butikssäljare, ekonomiassistenter, frisörer, vaktmästare, truckförare, kassapersonal och städare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.