Mats Taavenikku, Socialdemokraterna Kiruna Foto: SVT

Från läktaren till hetluften

Uppdaterad
Publicerad

Mats Taavenikku är valberedningen förslag till att bli socialdemokraternas förstanamn och kommunalrådskandidat i Kiruna. På söndag är det medlemsmöte då klubbas nomineringslistan till kommunfullmäktige i Kiruna.

Mats Taaveniku är 59 år, egen företagare men har sålt företaget för att satsa på politiken. Han är föreslagen av valberedningen att bli första namn och kommmunalrådskandidat för socialdemokraterna i Kiruna.

Han är oerfaren när det gäller politik, en kort period var han skolpolitiker i Kiruna och ännu tidigare en radikal SSU-are på slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

– Man kan väl uttrycka det så här, att jag är väl en av dem som har varit på läktaren tidigare och tyckt en massa saker men det hjälper inte så mycket utan man måste in i politiken för att kunna vara med och påverka. Jag hoppas att jag kan bidra med 35 år mer erfarenheter än vad jag hade under SSU tiden säger Mats Taaveniku (S).

Stadsomvandlingen en viktig fråga

Han var radikal på SSU-tiden och kämpade bland annat mot vattenkraftsutbyggnaden av Kalixälven. Men några radikala förändringar inom politiken i Kiruna är inte att vänta sig. Han skrattar och säger att det kanske är lite för tidigt att uttala sig om det utan han måste få bli varm i kläderna.

– Man kan ju inte dra på sig en mjölksyra chock det första man gör utan jag ser fram emot på hur vi kan fokusera på en av de viktigaste frågorna i Kiruna som är stadsomvandlingen, säger Mats Taaveniku (S)

Han menar att stadsomvandlingen ger enorma möjligheter till en samverkan mellan unga och vuxna i samhället men även inom politiken och näringslivet inte minst för att utveckla företagen i byarna. Men även klassiska politiska områden är något som han ser en möjlighet att påverka.

– För att ett samhälle ska fungera måste det finnas en bra infrastruktur men även utveckla hälso- och sjukvården genom att hitta bredare politiska lösningar inte bara i Kiruna utan i hela Norrbotten, vi ska prata med varandra och inte förbi varandra säger Mats Taaveniku (S).

”Debatterna ska bli respektfulla”

I Kiruna är det många gånger högt ton läge i den politiska debatten. Så frågan är är han bered att gå från läktaren till hetluften?

– Ja jag är beredd på det,  jag tror att jag kan bidra med att debatterna ska bli respektfulla, vi behöver bli bättre på att lyssna på varandra. Det finns egentligen inte så mycket partipolitik i kommunala politiskaspelet utan jag tycker vi ska tillsammans hitta lösningar för Kirunas bästa säger Mats Taavenikku (S) kandidat till socialdemokraternas förstanamn i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.