Foto: SVT

Från skolbänken till lumpen – här rycker de första värnpliktiga in

Uppdaterad
Publicerad

Jägarbataljonen i Arvidsjaur är det första förband som tar emot värnpliktiga efter att Sverige återigen införde allmän värnplikt förra året.

Kläder, sockar, skor, liggunderlag – mycket packning blev det i förmiddags då de 140 nya värnpliktiga köade för att få ut sin utrustning inför den elva månader långa grundutbildning som nu tar sin början på Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Den allmänna värnplikten värnplikten avskaffades 2010 för att återinföras. 13 000 av de som är födda 1999 kallades till mönstring varav cirka 4000 valdes ut  efter fysiska och psykiska tester och först ut är de 140 i Arvidsjaur.

– 2010 när värnplikten lades vilande så hade vi som flest 75 stycken inryckande så det är ju i proncip en förbubbling för oss och det är positivt. Det gör ju att vi kan fylla på vårt förband, vi kan ha ännu lättare att rekrytera yrkesofficerare eftersom urvalet blir större så att det är allt igenom positivt, säger Bjön Eliasson som är stabschef för Arméns jägarbataljon.

”Vill växa som människa”

En av de som nu rycker in är Simon Hallgren från Umeå som inte får något sommarlov utan hoppar direkt från skolbänken till grundutbildningen. Något som han bara ser positivt på.

– Jag känner att jag vill växa som människa och ungdomarna idag behöver någonting att vara ansvarig för och jag vill utmana mig själv både fysiskt och psykiskt, säger Simon Hallgren.

En annan som ville göra värnplikten är Carl Westerberg från Vaxholm som ser fördelar med att den allmänna värnplikten återigen införs.

– Utan den hade inte jag sökt frivilligt. Det kom liksom upp på min radar när jag hörde om att det skulle återinföras så jag tycker att det är jättebra.

Vad har du för förväntningar?

 – Framför allt är det själva utmaningen i sig. Att det kommer att bli väldigt tufft, men kanske inte hur tufft eftersom att jag aldrig har gjort något liknande tidigare. Men jag tror också att man kommer att utvecklas väldigt mycket som person både fysiskt och psykiskt, säger Carl Westerberg.

Män i majoritet

Trots att både män och kvinnor kallats till mönstring så är det en överväldigande majoritet av män. Av de 140 som rycker in i Arvidsjaur i dag är det bara fem kvinnor.

– Det är ju en positiv utveckling om vi lägger ut linjalen 20 år bakåt så var det i proncip noll tjejer. Vi ser gärna att fler tjejer tar chansen att grundutbildningen och en del i det är ju att vi hoppas att den utrustning som soldaterna bär som i dag är väldigt tung, kan bli lättare. Vilket skulle göra det lättare att klara utbildningen, både för tjejer och killar, säger Björn Eliasson som är stabschef för Arméns jägarbataljon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.