Skolchefen Maarit Enbuske förstår att föräldrarna är glada men konstaterar att det blir extra kostnader för Luleå kommun när Vitåskolan nu fått ja till att bli friskola. Foto: SVT/Linda Jones

Kommunens friskolenota i Vitå: Nästan tre miljoner kronor per år

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun måste betala nästan tre miljoner kronor extra i skolpeng, grundbelopp och lokalkostnader när Vitåskolan blir friskola hösten 2022.

– Vi måste kunna dra ned på våra egna kostnader i motsvarande grad. Men det tar tid, säger skolchefen Maarit Enbuske.

Det är stor glädje i Vitådalen efter skolinspektionens besked att Vitåskolan blir en friskola hösten 2022, men det var mer behärskade reaktioner från de ansvariga i Luleå kommun.

”Jag förstår vårdnadshavarna”

Enligt skolchefen Maarit Enbuske kommer merkostnaden att bli 2,9 miljoner kronor per år när friskolan startar – om inte kommunen kan minska på andra kostnader.

– Jag måste tänka på det här ur ett ekonomiskt perspektiv och vi såg att vi kunde erbjuda en minst lika bra, om inte bättre verksamhet, i en större skola i Råneå och till en lägre kostnad,  säger hon och fortsätter:

– Men jag ska inte säga vad jag tycker om skolinspektionens beslut för jag är ingen politiker. Jag vill också säga att jag förstår vårdnadshavarna som vill ha en skola nära sina hem, säger Maarit Enbuske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.