Det är nu klart att en friskola kan öppnas i Vitådalen. Foto: SVT/Arkiv

Ja till friskola i Vitå – byn kan öppna en egen skola

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna vann kampen. Skolinspektionen har under måndagen sagt ja till att en friskola får öppna i Vitådalen.

– Vi fick nyss veta det. Det är fantastiskt kul att vi nu fått godkänt på vår ansökan, säger Sandra Ahlbäck, styrelseledamot i den ekonomiska föreningen för Vitådalens skola.

Skolinspektionen har tidgare avslagit deras ansökan om att få starta en friskola i den nedlagda Vitåskolan men föräldrarna i Vitådalen har inte upp utan överklagat beslutet.

– Vi var oroliga att få ett negativt besked igen, men i dag kom mailet att Skolinspektionen godkänner att vi öppnar friskola hösten 2022. Det är jätteroligt och spännande! säger Sandra Ahlbäck.

Så många elever ska gå på skolan

Vid det tidigare avslaget menade Skolinspektionen bland annat att elevunderlaget var för litet och att det kommer att bli svårt att rekrytera behöriga lärare.

Friskolan ska ta emot barn från förskoleklass till och med årskurs sex.

Enligt styrelsen för friskolan kommer man att ha 41 elever första året och därefter utöka till 70 elever när skolverksamheten är fullt utbyggd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.