Skolinspektionen säger nej till en friskola i Vitå. Foto: SVT

Skolinspektionen säger nej till friskola i Vitå

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska förening som boende i Vitådalen bildat får inte starta en friskola i Vitåskolans gamla lokaler.

Skolinspektionen avslår ansökan om att få öppna en friskola i Vitå. Föreningen som vill öppna skolan har inte förutsättningar att bedriva en långsiktig skolverksamhet av hög kvalitet, anser inspektionen.

För få elever

Föreningens ansökan avslås på flera punkter.

Skolbesparingar i Luleå

En skola med så få elever skulle få svårt att anställa behöriga lärare i alla ämnen. Föreningen har i sin ansökan inte visat hur man ska organisera undervisningen så att alla elever ges möjlighet att nå kunskapsmålen, skriver Skolinspektionen.

Även föreningens planer på hur man avser att tillgodose elevernas rätt till skolhälsovård och skolbibliotek underkänns.

Går att överklaga

Hösten 2019 lade Luleå kommun ned skolan i Vitå drygt en mil norr om Råneå. Boende i Vitådalen beslutade då att starta en ekonomisk förening med syfte att starta en friskola.

Den ansökan föreningen skickade in gäller en skola för elever från förskoleklass till och med årskurs sex. Man räknade med att kunna starta med 41 elever första verksamhetsåret, för att så småningom kunna utöka till 70 elever.

Skolinspektionens beslut går att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet