Föräldrar i Vitå erbjöd politiker i Luleå att åka ”bussafari” i Vitådalen

Publicerad

I dag bjöds politiker i Luleå kommun på en busstur i Vitådalen. Det var arbetsgruppen Rädda Vitåskolan som bjudit in politikerna för att visa upp barnens nya planerade resväg.

Det här med anledning av att skolan i Vitå är nedläggningshotad och barnen från och med i höst kan gå i skola i Råneå. De barn som har längst resväg till skolan i Vitå åker 55 kilometer enkel väg varje dag. Men ingen ledande politiker dök upp på turen.

– Det är inte fem mil bra väg. Det är ganska dåliga vägar och när det är vinter med snörök och halka känns det långt. Det blir väldigt långa dagar för små barn, säger Angela Heginuz i arbetsgruppen Rädda Vitåskolan.

De som satt på bussen fick se både den nuvarande skolväg men också den planerade vägen, om beslutet om skolnedläggningar går igenom.

Barn och utbildningsnämnden i Luleå ska minska sina utgifter med 106 miljoner kronor mellan 2019-2022 och i slutet av mars presenterades det första förslaget till besparingar: sju skolor och förskolor, de flesta i byar utanför Luleå föreslås läggas ned.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet