Emil Modig blir rörd till tårar över det hårda arbete som lagts ned för att rädda skolan i Vitådalen. Foto: Joakim NOrdlund/Presspro

Glädjetårar i Vitådalen efter skolbeskedet: ”Helt fantastiskt för bygden”

Publicerad

Nu jublas det i hela Vitådalen efter att bygden har fått klartecken att driva Vitåskolan som friskola från hösten 2022. Dessutom ser framtiden ljus ut – 70 elever och fulla barngrupper om tre år enligt prognosen.

– Man blir rörd bara man tänker på det, säger Emil Modig som är med i styrelsen i friskoleföreningen.

2019 lades Vitåskolan ner trots vallöften att den skulle få leva vidare.  När det stod klart att politikerna inte tänkte öppna någon kommunal skola inleddes arbetet med att starta skolan som friskola. Under tisdagen fick de beskedet som de har väntat på.

– Det är helt fantastiskt för bygden, säger Emil Modig som är med i styrelsen i friskoleföreningen.

”Tusentals timmar av ideellt arbete”

Först fick de avslag om ansökan om att starta friskola. Skolinspektionen hade synpunkter på några punkter. Friskoleföreningen överklagade till Förvaltningsrätten och där redde man ut frågetecknen. Sedan fick Skolinspektionen tillbaka ärendet och nu har Vitåskolan fått grönt ljus.

– Det är tusentals timmar av ideellt arbete som vi har lagt ner, berättar Emil Modig samtidigt som glädjetårar fyller hans ögon. Tanken är att kunna öppna skolan hösten 2022.

Positivt elevunderlag

Elevunderlaget ser också mycket positivt ut enligt honom och de andra i friskolegruppen.

– Enligt våra prognoser när vi gjorde ansökan, och då har vi räknat bort de äldsta för vi tror inte att det är rimligt att de kommer tillbaka för att gå ett år och sedan flytta tillbaka till Råneå. Då räknar vi med att ha fyrtio elever första året. Sedan ökar det stadigt och vad vi kan se så kommer vi, om alla söker sig hit som finns i upptagningsområdet, att ha fulla barngrupper inom några år, säger Emil Modig.

Om ni hade fått önska, hade ni då velat ha en kommunal skola först och främst?

– Ja, absolut. Det är tusentals timmar av ideellt arbete som vi har fått lägga ner. Det tycker jag inte att några föräldrar ska behöva. Det här är kommunal verksamhet och den borde därför vara en kommunal  angelägenhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.