Kraftig villabrand i centrala Kiruna – man allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En villa i centrala Kiruna har brunnit ned till grunden. En man är allvarligt skadad och har förts till sjukhuset i Linköping, hans två barn är lindrigt skadade.

Larmet inkom till SOS strax efter klockan 10.30 och det handlar om en villa på Lastaregatan i Kiruna, i området Norrmalm.

Räddningsledaren Lars Hansson var först på plats och såg direkt att det skulle bli svårt att rädda huset.

– Jag såg att hela övervåningen var övertänd och det slog ut lågor från en balkong, fönster och även från taksprånget, säger han.

En rökdykare sprang in på den nedre planet för att försäkra sig om att ingen var kvar, vilket ingen visade sig vara. De tre personer som har förts till sjukhus hade enligt uppgifter till Lars Hansson redan tagit sig ut för egen maskin.

Allvarligt skadad

Region Norrbotten meddelade senare att det är en man och två barn som skadats i branden. Mannen är i medelåldern och har allvarliga skador. Hans tillstånd ska vara stabilt och han har flyttats till Linköping.

Hans två barn som skadades lindrigt är tre respektive fyra år, båda är flickor. De är fortfarande kvar på Kiruna sjukhus för observation.

Helt nedbrunnet

Det var personal från flera brandkårer på plats, förutom kommunen egen styrka hjälpte även flygplatsbrandkåren och LKAB:s industribrandkår samt Svappavaaras frivilligkår till med släckningen.

Vid ettiden var huset så gott som nedbrunnet och brandkårerna kunde koncentrera sig på att se till att inte branden blossade upp igen eller spred sig till intilliggande fastigheter.

– Det såg hotfullt ut ett tag att elden skulle sprida sig till huset som bara står åtta meter intill. Det var en enorm strålningsvärme, säger Lars Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.