Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyndet av jordartsmetaller i Kiruna ska göra EU mindre beroende av Kina. I klippet hör du Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb uttrycka oro över att spänningarna kan öka inom världshandeln. Foto: Marco Nilsson/SVT

Fynden av metaller i Kiruna kan öka spänningarna i världshandeln

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s fynd av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna har varit ett hett samtalsämne på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Metallerna ses som en del i att säkra den så kallade gröna omställningen. Men det finns även farhågor om att fynden kan leda till ökade spänningar i handeln mellan Kina, USA och EU.

Världsekonomiskt forum i Davos har släppt en rapport om bland annat den gröna omställningen. I den görs tydligt att sällsynta jordartsmetaller som hittats i Kiruna är viktiga för framtiden.

– En del i att säkra energiomställningen är att säkra råvorna, leveranskedjan och förädlingskapaciteten i hela världen för att möjliggöra omställningen överallt, säger Roberto Bocca som är chef energifrågor vid Världsekonomiskt forum.

Fossilfri ståltillverkning

Stubb om riskerna

De sällsynta jordartsmetallerna i Kiruna ska göra EU mindre beroende av import från Kina. Det är ett argument som har upprepats sedan LKAB:s prospekteringsresultat presenterades för två veckor sedan.

Men det finns också risker med det resonemanget, anser Finland tidigare statsminister Alexander Stubb. Han anser att det finns risk för att kan öka spänningarna i världhandeln.

– Jag är faktiskt ganska orolig, säger han.

Ni hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet