Hör socialchefen Håkan Dahlqvist om de överblivna vaccinationsdoserna i Kiruna. Foto: SVT/Teuvo Palomäki/SVT

Fyra avdelningschefer i Kiruna gick före i vaccin-kön: ”Det var en felprioritering”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra avdelningchefer i Kiruna har tagit del av överblivna vaccindoser och därmed gått före i kön.

– Det var en felprioritering från vår sida. De är ju normalt sett inte ute i vården, säger socialchefen Håkan Dahlqvist.

Kommunens hälso- och sjukvårdsverksamhet har i uppdrag att vaccinera brukare på särskilt boende och i hemsjukvården. I måndags blev det känt att personal inom Kiruna kommun fått gå före i kön och tagit del av överblivna vaccindoser.

Vaccinet som har använts i Kiruna kommer i ampuller med fem doser i varje. Om till exempel tolv personer ska vaccineras blir det tre doser över.

Fyra avdelningschefer fick vaccin

Nu meddelar Kiruna kommun att 136 personer fått ta del av dessa slattar och att fyra av dem varit avdelningschefer. Resterande 132 personer har varit hälso- och sjukvårdspersonal, baspersonal och enhetschefer. Ytterligare 151 personer har också tagit del av slattarna, men det var inplanerat sedan tidigare.

– Vi har försökt göra det bästa och har försökt leva upp till att varje droppe ska användas och då blev det avdelningscheferna, säger Håkan Dahlqvist, socialchef.

Ambitionen: Alla doser ska användas

Däremot är kommunen kritiska till att fyra avdelningschefer, som alltså inte jobbar ute i vården, har fått ta del av vaccinet.

– Det gjordes under ambitionen att alla doser ska användas, säger Håkan Dahlqvist, socialchef.

Fanns det inga andra, som jobbar närmare vården, att ge vaccinslattarna till än avdelningscheferna?

– Uppenbart fanns det inte det. Vi har gjort försök att ringa.

Under veckan har det förekommit många rykten kring de överblivna vaccindoserna i sociala medier. Kiruna kommun skriver i sitt pressmeddelande att:”inga överskottsdoser har gått till personalgrupper utanför socialförvaltningen. Ryktena om att kommunen låtit vaccinera personal på IT-avdelningen är helt grundlösa”.

Fördelning av överskottsdoser inom socialförvaltningen

  • Hälso- och sjukvårdspersonal 60
  • Baspersonal 53
  • Enhetschefer 19
  • Avdelningschefer 4
  • Baspersonal 151 (planerad vaccination)

Källa: Kiruna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.