– Det handlar om att säkra kvaliteten i pråmärvården, säger Maria Stenberg (S), som är regionsstyrelsens ordförande i Norrbotten.

Pengarna som ska få läkare att stanna i Norrbotten

Publicerad

Nu föreslår politiker att Region Norrbotten ska ge en bonus på 96.00 kronor per år till de läkare som lovar att jobba kvar minst fyra år. Syftet är att få ner kostnaderna för inhyrda stafettläkare.

– Det handlar om att säkra kvaliteten och kontinuiteten i primärvården, det är därför vi gör den här satsningen, säger Maria Stenberg (S), som är regionsstyrelsens ordförande i Norrbotten.

Alltid behov av nya resurser

Målet med förslaget är att Region Norrbotten ska bli oberoende av inhyrd personal 2019. För prislappen för stafettläkarna skenar iväg. Bara 2017 kostade stafettläkarna inom Norrbottens primärvård cirka 120 miljoner kronor.

Pengar som skulle kunna plåstra om en hel del sår i länets sjukvård.

– Sjukvården har alltid behov av nya resurser men det den här satsningen egentligen handlar om är inte primärt de pengarna, utan det är att försäkra oss om att patienterna faktisk möter samma läkare, säger Maria Stenberg.

Hur kan ni ha låtit det gå så här långt att stafettläkarkostnaderna tillåts plundra regionkassan?

– Ja, nu plundrar den inte riktigt vår kassa, men det har att göra med människors egna val och att vi har haft svårt att rekrytera, säger Maria Stenberg.

Bonus större än en snittårsinkomst i Sverige

Primärvården i Norrbotten behov av cirka 160 läkare om man räknar både specialister och de som är under utbildning.

Politikerförslaget går ut på att försöka fasa ut staffettläkarna en efter en genom att erbjuda att färdigutbildade specialistläkare 8.000 kronor mer i månaden om de stannar kvar i minst fyra år.

– En bra satsning för bättre sjukvård i Norrbotten, säger Maria Stenberg.

Men kan du förstå att det kanske sticker i ögonen på en del att läkarna ska tjäna ännu mer nu?

– Jag har förståelse för det men samtidigt så bygger också hälso- och sjukvården på den kompetensen och vi behöver den, säger Maria Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet