Fyra hot på två veckor

Publicerad

Nu stärker polisen sin bemanning efter ett flertal hot till de boende på ett asylboende i Överkalix.

Under måndagsmorgonen vaknade ett flertal asylboende i Överkalix till utsikten av ett lakan med ett hotfullt budskap.

– Jag undrar och försöker fråga vad problemet är och varför människor har svarta hjärtan. Vi är människor med ljusa hjärtan, säger Adil Alboush från Syrien.

Asylsökande i Överkalix

Ett vänligt land

För en månad sedan omvandlades Grand Artic hotell i Överkalix till ett asylboende. De två senaste veckorna har de tagit emot fyra hot.

– Det känns väldigt tråkigt. Våra boenden är väldigt besvikna. De har flytt krig och terror för att få komma till en demokrati. Det här behöver de inte. Vi behöver hjälp att få de boende att integrera sig i samhället. Att visa det positiva Sverige. Och inte låta de få som hotar dem få en betydelse, säger verksamhetschefen Sofi Holmgren.

– Vi vet att folket i Sverige är vänliga och det är därför vi kom hit. Nu är vi här och ser det här så tror vi att någon skämtar, säger Adil Alboush.

Extra personal

Hoten har polisanmälts och en utredning pågår. Polisen har säkerhetsställt bevis och säger att de boende kan känna sig trygga.

– Just nu har vi också starkt vår bemanning i området, säger Kristina Lantto, kommunikatör på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökande i Överkalix

Mer i ämnet