Fyra män får fem års fängelse för människorov i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män trängde sig in i en bostad i Kiruna och misshandlade en man svårt innan de släpade in honom i en personbil och körde iväg. Där fortsatte den grova misshandeln och nu döms männen till fem års fängelse – bland annat för människorov.

Det var den 7 december 2020 som männen trängde sig in i bostaden där mannen befann sig med sin flickvän. Där krävde de mannen på pengar och plockade samtidigt på sig bland annat en iphone och x-box med mera.

”Särskild hänsynslöshet och råhet”

Mannen fick upprepade sparkar och knytnävsslag i ansiktet och släpades in i en av förövarnas personbil. De körde iväg till en annan plats där den grova misshandeln fortsatte med ett vasst föremål i ansiktet.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen varit livsfarlig och eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet då de använt tillhygge, varit flera personer och utövat kraftigt våld mot en liggande person”, skriver Gällivare tingsrätt i domen.

Fem års fängelse

Målsägaren fick bland annat hjärnblödning, svullnader och tandfrakturer. Nu dömer tingrätten de fyra männen till fem års fängelse vardera för människorov och grov misshandel.

De ska också tillsammans betala 62 806 kronor till brottsoffret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.