Till vänster: sikten är dålig från Kebnekaise Fjällstation, vilket syns på den här bilden av Kebnekaisemassivet. Till höger: de fyra turisterna sitter fast i den gamla toppstugan. Foto: Marit Sarri/Wikimedia

Fyra personer fastnade på Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Polisens fjällräddare har efter en större räddningsinsats lyckats undsätta de fyra personer som suttit fast uppe på Kebnekaise.

– De flesta fjällräddningar som inte beror på direkta olycksfall handlar om att man är dåligt utrustad eller har en övertro på sin fysiska förmåga, säger Börje Öhman vid polisen.

Det första samtalet kom till polisen strax före 03 på söndagsmorgonen. Ett sällskap på fyra personer larmade eftersom de satt fast i den gamla toppstugan på Kebnekaise.

– De är blöta, frusna, nerkylda och har ingen mat, berättade Börje Öhman vid polisens regionledningscentral.

Helikopter kunde inte lyfta

Polis och fjällräddare gjorde flera försök att med hjälp av helikopter undsätta personerna men på grund av snö, dimma och dålig sikt i området kunde ingen helikopter komma fram. Istället fick en grupp fjällräddare till fots ta sig upp till den gamla stugan och strax efter 12 nådde de toppen.

– De gav dem varm mat och dryck och gjorde bedömningen att ingen av dem behövde sjukhusvård, säger Börje Öhman.

De fyra personerna gick sedan tillsammans med fjällräddare ned till en väntande helikopter och strax före 14.30 hade de första två flugits ned till Kebnekaise fjällstation.

”Måste vara förberedd”

Det är ännu för tidigt att säga vad som orsakat situationen men enligt Börje Öhman verkar sällskapet ha missbedömt situationen.

– De flesta fjällräddningar som inte beror på direkta olycksfall handlar om att man är dåligt utrustad eller har en övertro på sin fysiska förmåga. Man måste vara beredd på att saker kan hända och vara förberedd på att klara sig åtminstone ett dygn. Att bestiga Kebnekaise tar 10-14 timmar i goda förhållanden, det är ingen ”walk in the park”.

Polisen skriver på sin hemsida att fjällräddarna som deltagit under dagens räddningsuppdrag nu ska flygas hem ”och ladda batterierna för nästa uppdrag som med säkerhet kommer. Frågan är bara när...”

Dåliga vädret består

Enligt SVT Nyheters meteorolog Åsa Rasmussen kommer det dåliga vädret att hålla i sig, trots att fjällväder kan variera snabbt.

– Lågtrycket med regn skapar fuktig luft som är svår att se igenom och det kan dröja tills på tisdag innan regnet upphör helt. Det ligger tjockt med moln och regnar till och från. Sikten kan bli bättre stundtals men regnvädret ligger ganska still, säger Åsa Rasmussen.

Fjällsäkerhet:

  • Planera din tur och meddela någon vart du går.
  • Överskatta inte din fysiska förmåga utan planera turen efter vad du orkar med.
  • Använd ingångna skor och se till att du vet hur din utrustning fungerar.
  • Håll koll på väderleksrapporterna. Stanna hellre där du är än att chansa på att hinna till nästa etappmål innan vädret slår om.
  • Förlita dig inte på att mobiltäckningen fungerar överallt.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.