Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Hans Söderberg, som tidigare suttit i fullmäktige för Moderaterna i Övertorneå, om svårigheterna att locka politiska krafter. Foto: SVT Grafik/Privat

Fyra riksdagspartier ställer inte upp i kommunvalet i Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ställer inte upp i kommunvalet i Övertorneå och förklaringen är brist på politiker.

De fyra riksdagspartierna får inte tag på personer som vill representera dem.

I tio av fjorton Norrbottens kommuner saknas partirepresentation och värst drabbade är Arjeplog och Övertorneå.

Förklaringen är att det saknas folk som vill ställa upp på vallistorna.

”Jag saknar Moderaterna”

I Arjeplog kommer det att saknas valsedlar för Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Sjukvårdspartiet.

I Övertorneå kan Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte  ställa upp på grund av politikerbrist.

– Jag saknar Moderaterna, det gör jag, men vi har i stället en del småpartier och jag tror inte att det här hotar demokratin, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

”Vi saknar politiska eldsjälar”

2018 fick Moderaterna bara arton röster i kommunvalet i Övertorneå, men i valet till riksdagen fick partiet mer än tio gånger mer, då 253 personer röstade blått den gången.

– Vi saknar politiska eldsjälar i Övertorneå som kan driva föreningen framåt och saknas engagemanget, då blir det ingenting. Det krävs att det kommer lite ungdomar som är villiga att dra igång verksamheten igen. Då kan partiet säkert ta något mandat, säger Hans Söderberg, som tidigare suttit i fullmäktige för Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.