Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jåhkågasska sameby är glada över Greta Thunbergs mångmiljongåva. De menar att gåvan kommer göra stor skillnad i deras kamp mot gruvbrytningen i Kallak. I klippet hör du samebyns ordförande Jon-Mikko Länta. Foto: privat

Glädje i samebyn över Greta Thunbergs gåva – nu överklagas regeringens beslut om Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Jåhkågasska samebys ordförande är glad och tacksam över Greta Thunbergs mångmiljongåva för att stoppa gruvbrytningen i Kallak.

– Nu har vi råd med en advokat när vi överklagar regeringens beslut till högsta förvaltningsrätten, säger Jon-Mikko Länta.

Greta Thunbergs foundation skänker två miljoner kronor till Jåhkågasska sameby för att underlätta kampen mot en gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk.

”Otroligt tacksamma över gåvan”

Jåhkågasskas ordförande Jon-Mikko Länta tror att gåvan kan göra stor skillnad.

– Vi är otroligt tacksamma över att hon hjälper oss på det här sättet. Vi är en liten sameby och vi har inte råd att göra mycket ensamma, men nu blir det skillnad. Vi kommer att använda en del av pengarna till att anlita en advokat som ska föra vår talan mot Beowulf, som är ett internationellt bolag med stora ekonomiska muskler, säger han.

Gåvan innebär att samebyn nu trappar upp kampen mot gruvplanerna i Kallak och det handlar bland annat om att de ansvariga anser att det finns formella fel i regeringens beslut att säga ja, med vissa förbehåll, till bearbetningskoncession.

Överklagar regeringens beslut

– Vi har överklagat regeringens beslut till högsta förvaltningsrätten och i dag onsdag kommer en del av våra handlingarna att skickas in och så får vi komplettera i efterhand. Nu har vi verktyg och resurser att agera och det här ökar definitivt våra möjligheter att stoppa gruvan. Givetvis står vi starkare efter Gretas gåva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.