Miljöaktivisten Greta Thunberg skänker ett miljonbelopp till Jåhkågasska sameby i kampen mot gruvbrytning i Kallak. Foto: Arkiv, Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Gretas gåva i gruvkampen – skänker två miljoner till Jåhkågasska sameby

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg vill precis som Jåhkågasska sameby inte se någon gruvbrytning i Kallak. Nu skänker hennes stiftelse ”Greta Thunberg foundation” två miljoner kronor till samebyn.

Det är gruvbolaget Beowulf mining som vill bryta järnmalm i Kallak, Jokkmokks kommun. Något som den förra regeringen har sagt ja till om flera motkrav möts.

Den infekterade frågan har debatterats flitigt i många år och Greta Thunberg har flera gånger uttryckt sitt stöd i kampen för att det inte ska bli någon gruvbrytning – och nu gör hon det igen.

Vill förhindra exploatering

Under tisdagen postade miljöaktivisten ett inlägg i sociala medier där hon meddelar att hon kommer donera två miljoner kronor från sina bokförsäljningar till samebyn.

– Jag vill förhindra att Jåhkågasska samebys marker exploateras, skriver Greta Thunberg.

Gruvliga frågan på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om en gruva i Kallak har under flera år präglats av stridigheter. I klippet får du en genomgång av alla turerna på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.