Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredarna Barbro Skoglund och Caj Skoglund har granskat kritiserade metoden i Kalix. Foto: Filip Öhmn/SVT

Granskarna om metoden i Kalix: Förekommit fysiska ingripanden

Uppdaterad
Publicerad

Det har förekommit fysiska ingrepp mot elever och det går inte att utesluta att vissa utgjort en kränkning, enligt utredarna som granskat den kritiserade skolmetoden i Kalix.

Den nya skolmetoden som infördes i Kalix under våren blev snabbt hårt kritiserad, bland annat för fasthållning av elever.

Enligt kommunen användes metoden i fyra klasser, men en tid efter kritiken beslutade man att riva upp avtalet med Skolkonsulterna AB.

Kritiserad skolmetod i Kalix

– Jag är lite förvånad över att nämnden viker sig för några få föräldrar som är negativa, sa företagets Susanne Norman till SVT i september.

Fysiska ingripanden

När samarbetet avslutades inleddes en oberoende granskning av metoden – och under fredagen redovisades det omfattande resultatet på 253 Powerpoint-bilder.

De har bland annat gjort enskilda intervjuer och haft elva fokusgrupper.

– Det är helt klart att det framkommit fysiska ingripanden mot enskilda elever, säger utredaren Caj Skoglund.

Inte intervjuat minderåriga

Granskarna menar dock att det inte går att utesluta att vissa av ingripandena haft en sådan utformning att de i vissa delar utgjorde en kränkning av eleven, enligt skollagen respektive barnkonventionen.

För att kunna dra definitiva slutsatser hade de behövt ha intervjuer med personal och berörda minderåriga, men det har inte ingått i uppdraget.

Myndighet utreder ingripanden

Tre av ingripandena ligger hos Barn- och elevombudet som utreder uppgifter om kränkningar i skolan.

Utredarna ger sju förslag till handlingsplan. Det handlar om rollen som skolchef, klargöranden av möjlighet till fysiska ingripanden samt information till vårdnadshavare.

– Det är lätt att vara efterklok. Hade man haft mer tid på sig hade man kunnat undvika en del av de här problemen, säger Caj Skoglund.

Konsulterna och utredningen har kostat kommunen strax över 1,4 miljoner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har stormat kring skolmetoden i Kalix – i klippet får du en sammanfattning av alla turer. Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad skolmetod i Kalix

Mer i ämnet