Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen Charlotte Sundqvist om kritiserade skolmetoden i klippet. Foto: Filip Hannu/SVT

Kalix pausar kritiserad metod med fasthållning av elever i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommun pausar ett nytt och ifrågasatt arbetssätt i skolan. En metod där man bland annat använder sig av fasthållning av elever.

På ett antal skolor i Kalix har pedagogerna sedan i våras arbetat med en ny metod som blivit hett omdiskuterat och skapat oro.

Så på måndagskvällen kom beskedet i en direktsändning från Kalix-TV.

Kritiserad skolmetod i Kalix

– Vi har velat testa metoden för att se om vi får ett bättre resultat. Men det är svårt att fortsätta eftersom det finns så mycket funderingar kring arbetssättet, sa skolchefen Charlotte Sundqvist.

Konsekvenser för elever

Syftet med metoden har beskrivits som ett sätt för personalen att arbeta med schyssta konsekvenser som eleverna känner till i förväg om de inte ”sköter sig.”

Det kontroversiella i metoden har bland annat varit att vuxna på skolan har rätt att hålla fast i ett barn och att det upplevs som kränkande och bestraffande.

Håller i handlederna

Men från skolan beskriver man det så här:

”Åtgärderna är aldrig en bestraffning, utan syftar alltid till ökad studiero för alla. Om ett barn slår, sparkar och/eller biter kan en pedagog behöva hålla barnet i handlederna eller dylikt”.

Och vidare:

”Det är endast för att skydda eleven eller dess omgivning. För den vuxne gäller det att vara lugn, trevlig och konsekvent och ha ett lågaffektivt agerande. Kalix kommuns pedagoger agerar alltid i omsorg för barnets bästa och för att skapa trygghet för eleven och dennes klasskamrater”.

Det kommer att ske en oberoende granskning av arbetsmetoden.

Hör skolchefen Charlotte Sundqvist om fasthållningarna i klippet ovan.

NPF-diagnoser

  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autism och Tourettes syndrom.
  • Barn och elever har olika individuella förutsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar individen i olika omfattning.

Källa: Specialpedagogiska myndigheten

På Kalix kommuns hemsida kan man läsa mer om det nya arbetssättet som nu pausas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad skolmetod i Kalix

Mer i ämnet