Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen Bo Hejlskov Elvén en av dem som har höjt rösten mot den nya metoden i Kalix – hör honom berätta i klippet. Foto: SVT

Psykologen om Kalix kommuns kritiserade metod: ”Övergrepp mot barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har anmält Kalix kommun efter att man infört en ny metod på ett antal skolor. En av dem som höjt rösten är psykologen Bo Hejlskov Elvén.

– Det är övergrepp mot barnen, säger han.

Bo Hejlskov Elvén har arbetat med skola och LSS i 20 år och han förespråkar lågaffektiva metoder i undervisning. Han menar att Kalix kommuns nya metod, som nu pausas, handlar om att fastställa att det är de vuxna som bestämmer och inte barnen. 

– I alla andra sammanhang där vi pratar pedagogik så pratar vi om hur vi får till ett bra samarbete. Så bara det att man lägger upp den här tanken “vem ska ha makten”, det är väldigt besvärligt, säger han.

Kritiserad skolmetod i Kalix

Inte snurra på stolen

Vid skolstarten fick en elev skriva under en överenskommelse som bland annat säger att eleven ska räcka upp handen, inte snurra på snurrstol och inte ifrågasätta skolans regler under skoltid.

– Där får jag historier från föräldrar där barn kommer hem med kontrakt och säger “de bad mig skriva på, vad är det för något?” Sedan läser föräldrarna upp det med barnet och så säger barnet “det kommer jag aldrig kunna leva upp till” och det är hjärtskärande, säger Hejlskov Elvén.

Flera anmälningar inkomna

Det har kommit in sju anmälningar Skolinspektionen och en till Justitieombudsmannen om hur metoden används vid skolor i Kalix. 

Anmälarna uppger alla hur personal på olika sätt kränker elever.

Ett exempel som uppges: ”Ett barn med npf-diagnos snurrade runt på en stol i klassrummet och blev utsläpad och fasthållen fysiskt i 50 minuter”.

En annan anmälare skriver så här om att elever hålls fast fysiskt:

”Detta kan pågå under en hel dag, ofta med flera vuxna mot ett barn. Elever som inte kan vara tysta till exempel, straffas, dras ut ur klassrum, hålls fast i ett annat rum”.

Det framgår också i anmälningarna att det blir kränkande att andra barn står och tittar på när en elev utsätts för metoden.

NPF-diagnoser

  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autism och Tourettes syndrom.
  • Barn och elever har olika individuella förutsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar individen i olika omfattning.

Källa: Specialpedagogiska myndigheten

På Kalix kommuns hemsida kan man läsa mer om det nya arbetssättet som nu pausas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad skolmetod i Kalix

Mer i ämnet