Gravplatserna vid Kiruna kyrka måste hanteras etiskt då gravfrid råder vid en begravningsplats. Foto: Thommy Johansson/SVT

Gravfriden störs vid stadsflytten i Kiruna: ”Ett brott”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en komplicerad avveckling av området runt kyrkan när platsen ska omvandlas till ett gruvindustriområde. I området finns gravplatser som måste hanteras etiskt eftersom gravfrid råder på en begravningsplats.

Flytten av kyrkan och framförallt området runt kyrkan räknas kanske som den svåraste delen av stadssomvandlingen. Det är inte enbart en stor byggnad i form av Kiruna kyrka som ska flyttas till en ny plats. Där finns även ett kapell med ett kolumbarium med 3 000 gravplatser och en minneslund.

Därför är det svåra etiska frågor som måste lösas innan avvecklingen av området påbörjas.

– Att flytta gravarna är egentligen ett brott mot gravfriden, men vid speciella skäl har man rätt att flytta urnor och stadsflytten är ett sådant skäl, säger Tommy Stridsman, fastighets- och kyrkogårdschef vid Kiruna pastorat.

Bygga nytt krematorium

I området finns även ett krematorium som kommer att beröras av samhällsomvandlingen, vilket kommer att rivas.

– Vi kommer att bygga ett nytt krematorium med kapell vid kyrkans nya plats, säger Tommy Stridsman.

Hör hur Kiruna pastorat arbetar med flytten av kyrkan i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet