Kiruna kyrka är en av många byggnader som berörs av stadsomvandlingen. Foto: Thommy Johansson/SVT

Flyttavtal klart för Kiruna kyrka – platsen ska bli gruvindustriområde

Publicerad

Nu är det klart att Kiruna kyrka ska flyttas under stadsomvandlingen. Snart kommer även krematoriet, minneslunden och gravplatserna i kolumbariet att beröras.

Ett förslag på en genomförandeplan mellan Kiruna kommun och LKAB om hur Kiruna kyrka ska flyttas är nu framtagen.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) menar att det inte finns det några hinder i den framtagna detaljplanen för att arbetet med flytten av kyrkan kan genomföras i enlighet med LKAB:s och Jukkasjärvi församlings planer om att förflytta kyrkan till ett område intill stadens nya centrum.

– Att kyrkan flyttas är nu klart och den kommer att placeras vid begravningsplatsen, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna.

Från gruvstadspark till gruvindustriområde

Syftet med de nya detaljplanerna är att LKAB ska kunna fortsätta med gruvbrytningen i Kiruna. De olika områdena i samhället som påverkas av gruvans expansion kommer allteftersom förändras från dagens verksamhet till först en gruvstadspark, som är en buffertzon mellan gruvan och samhället, för att sedan övergå till ett gruvindustriområde.

Hör kommunalrådet berätta om planen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.