Lavergruvan i Älvsbyn hotar rennäringen Foto: SVT/Arkiv

Gruva i Laver hårt slag mot rennäringen

Uppdaterad
Publicerad

Renskötare kan tvingas sluta med sin näring om en gruva startas i Laver utanför Älvsbyn. Det uppger Piteå-Tidningen som refererar till en rapport från Stockholms miljöinstitut.

Forskarna Rasmus Kløcker Larsen från Stockholms miljöinstitut och Rebecca Lawrence från Stockholms universitet har följt utvecklingen i Laver i två år.

Deras fokus har legat på rennäringen och i slutet av juni släppte de sin drygt hundra sidor långa rapport.

– Den visar hur en eller flera renskötare kan tvingas att sluta med renskötseln och hur det skulle ge både sociala och kulturella konsekvenser för hela samebyn, till exempel att generationsväxlingen i området äventyras på sikt, säger Rasmus Kløcker Larsen.

Unik

Rapporten är den första i sitt slag. Aldrig tidigare har konsekvensanalys gjorts för att belysa en samebys perspektiv. Gruvbolaget Boliden menar att rapporten är vinklad till samernas fördel .

– Boliden har fokuserat på en liten yta och forskarna har fokuserat på det stora hela. Även om det geografiska området vid Laver är begränsat, så kommer ett sådant stort intrång onekligen sprida sig och ge ringar på vattnet. Men de har valt att medvetet strunta i det, säger Anders-Erling Fjällås, ordförande i samebyn Semisjaur Njarg till Piteå-Tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer