Gruvbrytning i Kallak het fråga för valrörelsen – sameby: ”Önskar regeringen har mod att säga nej”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk närmar sig och Jåhkågaska och Sirges samebyar ska nu svara på en skrivelse från regeringen om hur världsarvet och rennäringen påverkas.

Under våren 2022 kommer den segslitna frågan sannolikt avgöras.

Regeringen vill få svar på vad de två samebyarna tycker om Unescos analys av gruvbrytningens effekter och de ska svara senast den 7 januari

Efter det kan de bli ett snabbt beslut – ja eller nej.

Gruvbrytning i Kallak

”Våga säga nej !”

Jan-Erik Länta, ordförande för Jåhkågaska sameby, är försiktigt optimistisk även om han känner en viss oro över näringsminister Karl-Petter Thorwaldssons (S) utspel om att regeringen ”älskar gruvor”.

Men också för att regeringen söker samarbete med moderaterna för att förenkla gruvprocesserna.

– Naturvärdet och det kulturella värdet i Världsarvet och vår renskötsel påverkas starkt om det blir gruvbrytning. På det sättet är det inte hållbart att öppna en gruva. Här vill man bryta järnmalm, som det inte är någon brist på i Sverige, och så blir det orealistiskt långa transporter. Det går inte att säga att det är en grön omställning, men de gömmer sig bakom det, säger Jan Erik Länta.

”För het för en valrörelse”

Han tror att Kallakfrågan kan vara för het för en valrörelse 2022 och hoppas på ett positivt avgörande inom den närmaste tiden.

– Jag önskar att regeringen har modet att säga nej. Det vore det rätta beslutet om man ska gå på lagar, regler och konventioner. Vi tror på ett nej och vi har inte gett upp, säger Jan-Erik Länta.

”Mer för syns skull”

Riksdagsledamot Mattias Karlsson (M) från Luleå tror inte på en ny långbänk när det gäller Kallak.

– Man ska komma ihåg att regeringen blivit fälld av konstitutionsutskottet för senfärdig hantering av Kallakfrågan och jag tror att det krävs ett beslut den närmaste tiden. Jag är övertygad om att regeringen kan fatta ett beslut redan nu. Det är nog mer för syns skull som regeringen skickat en skrivelse till samebyarna och efterfrågat deras synpunkter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet