Anställda på väg in till Gruvtolvans årsmöte igår

Gruvtolvan diskuterade tidsfusket

Uppdaterad
Publicerad

13 av de 20 gruvarbetare som LKAB vill avskeda på grund av tidsfusk klev igår kväll upp på podiet i Hjalmar Lundbohmsskolans aula för att förklara sig. Samtliga erkände fusket.

Uppdaterad version.

Under gruvtolvans årsmöte i går blev ordförande Jan Thelin omvald utan någon större debatt och även Jari Söyrinkki, Niklas Green, Ulf Stridfelt och Bengt Keisu valdes in i styrelsen. Mötet samlade ett par hundra deltagare.

Gruvfusk

Knegarkampanjen Jari Söyrinki, som tillsammans med partikamraten Tommy Hjärtberg ligger bakom det omdiskuterade utskicket i gruvtolvans namn, där LKAB kallas arbetarefientligt och avskedanden olagliga, fick trots det ett massivt stöd av mötet med 151 av 222 röster.

– Vi har inga kommentarer till det. Vi talar inte med media, det är bara en i gruvtolvan som gör det, vår ordförande Jan Thelin, säger Tommy Hjärtberg till Nordnytt.

Erkände fusket

Efter årsmötet blev det extra medlemsmöte och då klev 13 av de 20 gruvarbetare som LKAB vill avskeda på grund av tidsfusk upp på podiet i Hjalmar Lundbohmsskolans aula för att försöka förklara sig. Samtliga 13 erkände att de fuskat.

– Jag erkänner att jag har fuskat med tiden, sade en av dem.

– Jag tänker inte hänga ut någon arbetsledare. Jag tar ansvar för mitt eget agerande, sade en annan.

Familjerna hårt drabbade

Under mötet ställdes förslaget att gruvtolvan ska betala de skadestånd som LKAB kräver för att det finns förmildrande omständigheter som att deras familjer skulle drabbas så hårt, men i den frågan blev det inget beslut.

– Överläggningarna mellan LKAB och gruvtolvan fortsätter i dag. I övrigt har vi inga kommentarer, säger Lotta Fogde, kommunikationsdirektör vid LKAB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvfusk

Mer i ämnet