På Gruvtolvan råder det upprörd stämning efter LKAB:s nekade miljötillstånd. ”Förjävligt”, säger ordförande Anders Elenius. Hör mer i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gruvtolvan om nekade miljötillståndet – ”Förjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Gruvtolvans ordförande Anders Elenius råder det en upprörd stämning bland medlemmarna efter tisdagens besked om att LKAB:s ansökan om miljötillstånd avvisas.

Vid halvtretiden på eftermiddagarna är det skiftbyte i gruvan och mycket folk i rörelse vid grindarna nära manskapshusen. Det är dock ingen som vill stanna och ge sin syn eller dela sina reflektioner med SVT.

Tidsbrist eller okunskap är de återkommande ursäkterna.

En som i alla fall stannar till är Gruvtolvans ordförande Anders Elenius och enligt honom är den utbredda uppfattningen efter beskedet från mark- och miljödomstolen att det är ”förjävligt”.

– I slutändan handlar det om hela stan och hela utvecklingen. Vi kan ju inte göra de extra miljarderna i vinst som vi behöver för omställningarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.