Automatpistol – beslag från misstänkt Foto: Polisen

Hade skarpladdat automatvapen på krog – hotade skjuta vakt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern åtalas nu efter att han riktat ett skarpladdat automatvapen mot vakter på nattklubben O´learys i Luleå.

Den 25 mars noterade vakter på nattklubben O´learys i Luleå att en man i 25-årsåldern somnat vid ett bord längst in i lokalen.

När de två vakterna gick fram för att väcka mannen drog han fram ett automatvapen, en automatpistol av märket Skorpion, och tryckte det i magen på en av vakterna. Vapnet var skarpladdat med 20 patroner.

Vapnet var skarpladdat med 20 patroner Foto: Polisen

Strax därefter lyckades en av vakterna trycka upp mannen mot en väg. Enligt förhöret släppte han inte vapnet förrän ”han nästan förlorat medvetandet”.

Åtalas för grovt vapenbrott

Nu åtalas mannen för grovt vapenbrott vid Luleå tingsrätt.

Strax efter att vakterna hotats larmades ett stort antal polispatruller till platsen.

Enligt stämningsansökan ”bör brottet betdömas som grovt eftersom vapnet dels innehafts på en restaurang bland gäster och personal, dels är av särskilt farlig beskaffenhet och dels saknar legalt anvädningsområde.”

Mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.