I dag inleds rättegången om kalkugnsolyckan vid Nordkalks anläggning på SSAB:s industriområde för fem och ett halvt år sedan. Och kammaråklagare Christer B Jarlås, med 20 års erfarenhet av arbetsmiljöbrott, menar att statistiken är dyster.
Stor skillnad
– Bara i hälften av de allvarligaste arbetsmiljöbrotten, där någon avlidit på sin arbetsplats, så leder åtalen till att arbetsgivarna fälls för vållande till annans död eller företagsbot. Det är en väldigt stor skillnad jämfört med andra åtal, säger han.
Enligt Christer B Jarlås är det alltså 50 procent som frias i arbetsmiljömål jämfört med 10 till 15 procent i andra liknande åtal.
– Det där är inte bra på något sätt. Alla är överens om att man inte ens ska behöva riskera att avlida när man bara sköter sitt jobb. Det är nog också viktigt för efterlevnaden av arbetsmiljöreglerna att någon kan hållas ansvarig, antingen företagsbot eller personligt ansvar, säger Christer B Jarlås.
”Fungerar lagstiftningen?”
Han menar att det i dag finns både specialutbildade poliser och åklagare, men i domstolarna finns ingen speciell kunskap om arbetsmiljömål.
– När det ser så illa ut att 50 procent av åtalen ogillas så måste vi fundera över om vi har en fungerande lagstiftning, säger Christer B Jarlås.
Och Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall på SSAB i Luleå, delar åklagarens oro.
– Det här är mycket allvarligt inför framtiden. Vi måste få mer resurser som jobbar med arbetsmiljöbrott och de måste prioriteras högre, säger han.